intensification & redevelopment

project details

client:
Strathearn Heights Ltd.
location:
Edmonton, Alberta
team:
Planning: ParioPlan
Architect: Sturgess Architecture
Landscape Architecture: Carlyle & Associates
Transportation: Bunt & Associates
Civil Engineering: Associated Engineering Alberta Ltd.
project website:
www.strathearnrejuvenation.ca
completion date:
2008
previous project next project

other intensification & redevelopment projects

Strathearn Heights

Strathearn Heights Intensification and Redevelopment
Strathearn Heights Intensification and Redevelopment Strathearn Heights Intensification and Redevelopment Strathearn Heights Intensification and Redevelopment

All cities face decisions about the wise redevelopment of sites that are nearing physical or functional obsolescence. The Strathearn Heights master plan is visionary in its approach to high density redevelopment and sustainable design. As the project evolved, even before it was approved by City Council, the Strathearn Heights master plan was selected as a pilot project for Leadership in Energy and Environmental Design - Neighbourhood Development (LEED - ND) in Canada.

The master plan sensitively weaves new density into the current neighbourhood, allowing existing houses to integrate seamlessly into the new urban village through appropriate massing and transitions in scale. Townhouses with at-grade entrances front tree-lined streets at the edge of the site. Moving into the site, townhouses mix with parks and other buildings that range from 4-8 storeys. Slim towers set back on podiums are placed near the centre of the site where a new 1.01 hectare (2.5 acre) neighbourhood park, surrounded by a variety of housing types, creates a place for community gatherings and recreation. View corridors will be opened up throughout the site and street patterns will enhance connectivity to the surrounding area and nearby North Saskatchewan River Valley. The site's long curvilinear streets, which currently divide the small community, are redesigned into smaller blocks that encourage pedestrian activity.

The design concept creates the density needed to support the cost of underground parking which frees 45% of the site for parks and open space. In addition to the new neighbourhood park, a range of open spaces - park blocks, garden squares and a tree-lined Grand Boulevard - will feature pedestrian-friendly amenities, extend the existing pattern of tree-lined boulevards, and link the greater community with the new neighbourhood park and river valley.

Awards:
  • Recreation Industry Award of Excellence in Community Design Recreation for Life Foundation 2010
  • LEED ND - Silver US Green Building Council 2009
  • Gold Nugget Award of Merit International Site Plan - Best in the West, Excellence and Value for VisionPacific Coast Builders Conference 2008
  • Award of Merit Alberta Association Canadian Institute of Planners 2008
  • Award of Merit - Master Plan (Sturgess Architecture)Edmonton Urban Design Award 2007



Video:

ParioPlan Promotional Video for Strathearn Heights





Edmonton website design by GRAPHOS